Höns

Blandraser med ägg i olika färger

Höns

Jag skaffade höns för att jag tyckte att de hade en plats på min gård. till en början så valde jag Hedemorahöns men från och med i år så har jag blandat upp med fler raser. En liten hönsflock är ett fantastiskt inslag i familjens kretslopp, matrester blir ägg. Flest ägg läggs under vår och försommar. Då har jag också möjlighet att sälja ägg, många ägg säljs till mat men en hel del säljs också som ruvägg. Jag har märkt en ökad efterfrågan på ägg som för kläckning. Det är populärt att hålla sin egen hönsflock som lägger ägg till husbehov.

När sommaren kommer så blir min gård ett ”hönsigt” utflyktsmål. Jag tar emot besökare som vill se och höra om hur det är att ha höns. Jag serverar pannkakor med mina egna ägg i smeten, kaffe och annat. Och om hönorna är på den fina sidan så det är rikligt med ägg så säljer jag de som inte behövs till pannkakorna.

Hedemorahöns

Efter 10 år har jag beslutat att avsluta arbetet med genbanken.  Jag har haft genbank för lantrasen ”Hedemorahöns” sedan 2008 och det har verkligen varit trevligt och lärorikt. Hedemorahöns är de nordligaste tillvaratagna av de svenska lanthönsen. Deras historia som brudgåvor i Hedemora går långt tillbaka i historien. Nuvarande Hedemorahöns kommer från byn Trollbo.

Precis som övriga lanthöns i allmänhet är Hedemorahöns anpassade till sin livsmiljö och motståndskraftiga mot vanliga hönssjukdomar. Den dunrika fjäderdräkten tyder på lång anpassning till ett kallt klimat. Under senare år har de visat större mottaglighet mot sjukdomar än tidigare men ett medvetet avelsarbete har återigen förbättrat det allmänna hälsoläget hos Hedemorahönsen. Det är av yttersta vikt att dessa egenskaper underhålls även i framtiden.

Värpningen hos en Hedemorahöna är som för de flesta andra lanthönsen ca 150 ägg/år för en höna som inte ruvat. Äggen väger ca 50-55g och är benvita till svagt brunaktig/beige. Prickar och små fläckar i mörkare nyans kan förekomma. Av Hedemorahöns är det ca 30-40% av hönorna som lägger sig att ruva om möjlighet ges.

En varning kan vara att konsekvent avla på tuppar och hönor med ullig fjäderstruktur, flertåighet eller kraftig benbefjädring. Dessa egenskaper förstärks då och kan då förändra rasens karaktär och funktion. För övrigt gäller generella avelsråd för lantrashöns. Stor variation inom rasramen, viktigt att hålla vikten, rimlig god produktion, goda föräldraegenskaper, fungerande flockbeteende. Färgens betydelse få inte överskugga vikten av andra egenskaper.

Här kan du läsa mer om Hedemorahöns, genbanker och lantraser www.kackel.se

 

Genbank

Höns med genbanksintyg går att följa hela vägen tillbaka till ursprungsbesättningen, ända tillbaks till de djur som först tillvaratogs. Tack vare dessa intyg vet man idag vad de har för härstamning och vilka andra höns i genbanken hon är släkt med.

I genbanken har man koll på vad som händer med rasen. Genom att fylla i en enkel årsrapport görs det möjligt att se så det inte går snett på vägen, utan att djuren håller sig friska och oförändrade.

Genbanksdjuren måste få lov att leva och sprätta på folks gödselhögar och det är inte så märkvärdigt, det här med genbank. Det går faktiskt att vara med och bevara en unik liten rest av vårt kulturarv genom att ha något så okomplicerat som en liten hönsflock som i princip sköter sig själv. Alla de hönsflockar som finns hos folk, där hönsen lever och fungerar, är den levande genbanken. Det är bra för variationen inom rasen – den blir större när det är många små flockar spridda på olika håll.